Carin Hjulström

"När det måste bli nåt vettigt sagt"

Finns inte på kartan

Utgiven: 2009

Höstterminen på Journalisthögskolan i Göteborg närmar sig sitt slut. 23-åriga Frida Fors väntar spänt på besked om var hon ska få göra sin praktik. Hon vet att en bra praktikplats kan öppna dörrar till de åtråvärda jobben inom medievärlden.

Beskedet kommer som en kalldusch. Hennes charmige, begåvade pojkvän får drömplatsen på Aftonbladet i Stockholm, själv hamnar hon på Smålandsbladets lokalredaktion i Bruseryd, ett stillastående samhälle som knappt finns med på kartan.

När hon dessutom lämnas av pojkvännen känns det som om hon nått nollpunkten. Men mot sin vilja blir hon indragen både i sina medarbetares och bybornas personliga öden och växer som människa genom att hjälpa andra.

Finns inte på kartan
är en charmig och engagerande roman om kärlek, vänskap och hur det är att leva på en liten ort som hotas av avfolkning.

KÖP Finns inte på kartan

Recensioner

Levande bilder i debutroman

”Faktum är att Carin Hjulström presenterar ett konkret och aktuellt problem på ett opretentiöst och välskrivet sätt. Finns inte på kartan ger intryck av att Hjulström har njutit hela vägen under sin skrivprocess, så äkta känns den.

Frida ger sig av till lilla Bruseryd, ett fiktivt småländskt samhälle som Gud och samtliga näringsidkare verkar glömt bort. Orten avfolkas i allt snabbare takt och det som möter Frida är långt ifrån det som lycklige Peter får sig serverat i Stockholm med praktikplatsen på Aftonbladet. Men Frida kavlar upp ärmarna och ger sig i kast med att journalistiskt täcka den lilla orten. I sin ambition och önskan om att göra något stort trampar hon i klaveret och får hela byn emot sig. Hennes misstag visar sig dock bli en väckarklocka för många och en spännande utveckling börjar ta form i det lilla samhället.

Likt bollar i luften svävar ett flertal olika människoöden och konflikter i Finns inte på kartan. Hjulström har en intressant förmåga att låta dessa bollar landa hos läsaren och man får veta precis så mycket som behövs, vare sig mer eller mindre. Förutom att ge läsaren en tankeställare kring den lilla ortens betydelse och överlevnadsförmåga finns här försiktig kritik mot utnyttjande journalistik, allmän cynism och inskränkta värderingar. Därutöver lyckas Hjulström ge en levande bild av en ung journalists förväntningar och drömmar kring yrket i form av Frida Fors. Ett extra plus för det komiska porträttet av Peter som är beredd att offra allt för en bildbyline och lite stjärnstatus.

Som recensent på Borås Tidning kan jag slutligen inte hålla mig från att citera följande: ”Det var en allmän uppfattning bland eleverna att de allra bästa journalisterna rimligen borde vara ute i det riktiga arbetslivet och göra stora avslöjanden i Uppdrag granskning, Aktuellt, Kaliber och Dagens Nyheter istället för att stå i en föreläsningssal på Journalisthögskolan och referera till sina år på Borås Tidning, men i jämförelse med eleverna själva var ju lärarna ändå gudar i någon mening.”

Utan att spekulera i vad som fått Hjulström att välja just detta exempel gratulerar jag henne till en intressant debutroman.”

Anne Pihlo 2009-11-06 Borås Tidning