Carin Hjulström

"När det måste bli nåt vettigt sagt"

Intervju med Carin

Din senaste bok, Lust och längtan,  kom ut i augusti och blev mycket uppmärksammad i media. Varför tror du?

För att jag närmar mig området sex- och samlevnad utifrån en ny utgångspunkt, tror jag. Längtan efter närhet, kroppskontakt och kärlek är så fundamental hos oss människor, ändå har vi på något märkligt vis rationaliserat bort utrymmet för att utveckla den delen av våra liv. Vi försöker bli bättre på jobbet, genom att vara bra föräldrar, ha fina hem … men hur vi faktiskt har det i samlivet har hamnat i skymundan. Det ska bara bockas av.

Fina recensioner fick du också?

Ja. Det är jag väldigt glad och tacksam för. Det är också roligt att så många lyssnar på boken som ljudbok. det har dragit med sig att många också lyssnar på de första tre böckerna om Frida Fors. Snacka om bonus.

Var får du dina idéer till böckerna ifrån?

I det här fallet var det en kort text om att socialministern hade tillsatt en utredning om att undersöka svenska folkets sexvanor, eftersom allt tyder på att vi nu har sex så sällan att det påverkar vår hälsa. Där hittade jag den krok som jag sedan kunde hänga upp min historia på. När jag väl hittat den förlösande idén gäller det att hålla alla sinnen öppna och ta emot de idéer som dyker upp ängs vägen. Annars kan man säga att mina idéer kommer överallt ifrån. Saker jag ser, hör, läser. Jag plockar från alla håll och plötsligt finns bara en historia i mitt huvud och karaktärer som börjar säga och göra saker.

I din förra roman, Kärlek sökes, dök plötsligt din ”gamla” karaktär Frida Fors upp igen. Fast nu är hon tjugo år äldre än i ”Finns inte på kartan” och ”Hitta vilse”. Får man göra så?

Ja. Varför skulle man inte få det? Både jag och förlaget tvekade med det var faktiskt mina läsare, framför allt dem på biblioteket i Viskafors, som krävde att få veta hur det har gått för Frida.

Så jag gör en Bridget Jones, kan man säga. Nu är Frida frånskild, har två barn som precis flyttat hemifrån, är programledare på ett populärt samtalsprogram i Sveriges Radio och bor ensam kvar i radhuset i Göteborg. Hon har allt… utom kärlek. Motvilligt och ivrigt påhejad av vänner och arbetskamrater ger hon sig ut på nätet för att hitta den rätte. Så blev också titeln Kärlek sökes. En varm, förhoppningsvis rolig och lite hjärtknipande bok.

Blir det fler böcker om Frida Fors?

Ja! Jag har precis fått klart att jag ska skriva en femte bok om journalisten Frida. Den är tänkt att komma ut hösten 2018.

Vad är du mest: författare, journalist, moderator, sångerska?

Ha ha. Journalist och författare tror jag. Nyfikenheten, frågvisheten och lusten att se nya sammanhang har jag alltid haft. Så journalistisken är basen. De senaste åren har jag upptäckt vad härligt det är att få hitta på historier helt fritt. Jag också allt mer börjat uppskatta att komma ut i arbetslivet och kliva in i olika verksamheter. Jag får möta spännande, kunniga människor och får chansen att höra om ny forskning, ställa alla frågor jag vill. Jag lär mig saker på vartenda moderatorjobb, ofta ger det insikter och stoff till mina tidningskrönikor. Det är väldigt roligt att få möta folk och höra vilka frågor som är aktuella och viktiga för dem.

Det är 30 år sedan (!!!) du gjorde första ditt första programledarjobb i tv-programmet Gig, hur har tv-mediet förändrats?

Hur mycket som helst. Då fanns ju inte ens MTV. När jag ledde Melodifestivalen var det bara en enda tävling, men å andra sidan tittade 5.8 miljoner. Nu vevas alla TV-format om och om igen, man kokar soppa på samma spik och framför allt är tempot mycket högre. Jag är oerhört glad för alla program jag har fått göra. Inget slår direktsänd talkshow. Det är alla programledares dröm. Och det har jag fått göra i många år.

Vad är framgångskonceptet för att få en bra debatt?

Att det finns en konflikt och deltagare som representerar olika ståndpunkter. Om alla håller med varandra, eller inte vågar säga vad de tycker för att chefen sitter i publiken blir det inte alls lika bra. Så det är viktigt att arrangörerna tänker på det när de sätter samman sina paneler.

Vad sjunger du i duschen?

Jag sjunger mer i bilen faktiskt, särskilt på väg hem från repetitionen med gospelkören. Då är självförtroendet enormt. Jag hade lätt fyllt Madison Square Garden, helst med storbandsjazz eller soulig pop.

Du hörs i radio igen, berätta

Jag sänder P4 Extra på helgerna, som är något så fint som Sveriges mest avlyssnade program. Jag alternerar med Lotta Bromé, Erik Blix och Mina Benaissa. Det är klassisk nyhetsjournalistik mellan 13 och 15 lördag och söndag.