Carin Hjulström

"När det måste bli nåt vettigt sagt"

Intervju med Carin

Nervkittlande spänning i idyllisk Mälarmiljö. Så har Carin Hjulströms böcker om plantskolan i Säbyholm beskrivits. Nu är författaren aktuell med ”Med döden som gäst”, del fyra i den populära cosy crime-serien Säbyholms gröna fingrar.

Cosy crime- eller mysdeckarserien Säbyholms gröna fingrar utspelar sig vid Mälaren, cirka fem mil nordväst om Stockholm. I natursköna Säbyholm har tiden på många sätt stått stilla. Här har skådespelerskan Siri Ehrensvärd bytt livet på Dramaten mot en tillvaro på landet där hon driver en plantskola tillsammans med sin föräldralöse brorson Anton, som haft en trasslig uppväxt. I kontrast till den fridfulla miljön ställs den hotfulla yttre världen där både nya och gamla brott är i fokus.

Det är än en gång försommar i Säbyholm. Traktens invånare är djupt upprörda över att den gamla ladan ute på Ådö, som hembygdsföreningen blivit lovad att få köpa billigt av kommunen för att använda som hembygdsgård, istället sålts till Upplands-Bros rikaste man, Ragnar Storåker. Ladan har nu topprenoverats och ska drivas av Storåkers son, Stureplansstekaren, Adam Storåker. För att blidka lokalbefolkningen bjuder Storåkers på en stor och generös invigningsfest där alla i trakten är bjudna. Boken tar sin början på festen där många av gästerna har ett horn i sidan till klanen Storåker. Morgonen efter det stora kalaset hittas en man död i ett dike intill Ådövägen. Vad som initialt ser ut att vara en trafikolycka visar sig vara … ett mord. Som vanligt blir lokalpolisen Olle Magnusson, och hans kollega Rita delaktiga i förundersökningen.

– Den här intrigen är både mer Agatha Christie-inspirerad än tidigare och samtidigt mer sprungen ur den svenska  samhällsutvecklingen. Sverige har ju på kort tid fått mångdubbelt fler miljardärer, vissa av dem har tjänat sina pengar på att köpa upp nedgångna fastigheter från det allmänna och sedan belåna dem för fantasisummor vilket i sin tur möjliggjort fler uppköp. Jag ville dessutom ha en typisk Christie-upplösning på deckargåtan när alla misstänkta befinner sig i det slutna rummet.

I förra boken, ”Ett lik för mycket”, vann Siris brorson Anton en större summa pengar genom att ta hem segern i en tävling på galoppbanan i Bro. Pengarna vill han och flickvännen Cecilia nu använda för att resa till Tanzania för att försöka ta reda på vad som hände när Antons föräldrar försvann för drygt tjugo år sedan, då de skulle bestiga Kilimanjaro.

– Det här leder till allvarliga slitningar mellan Siri och Anton. Hon vill absolut inte att han ska åka. Traumat från när hennes bror, Antons pappa, försvann väcks till liv och hon plågas av skuldkänslor över att hon aldrig själv reste till Afrika för att försöka finna svar. Dessutom är hon livrädd över att Anton, som blivit som en son för henne, av någon anledning inte ska komma tillbaka.

Det bjuds inte bara på spänning och dramatik utan också på klassiskt äventyr i skuggan av Kilimanjaro, samtidigt som kärleken och relationerna får blomma. Det är en myllrande historia som når sitt klimax på den stora kräftskivan.

– Jag trodde att den här boken skulle bli lite kortare än den förra, som ju blev över femhundra sidor, men den här blev nästan lika lång. Men så får man också mycket av allt! Jag har verkligen öst på.